ορθοδοντική

Τα παιδιά η οι έφηβοι δεν έχουν το «αποκλειστικό προνόμιο» μίας ορθοδοντικής θεραπείας. Μετά από σχετική έρευνα στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρία   «αποκάλυψε» ότι 1 στους 5 ορθοδοντικούς ασθενείς είναι άνω των 21 ετών.

 

Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν έναν ενήλικα, να αναζητήσει ορθοδοντική θεραπεία είναι οι εξής:

  1. στραβά (συνωστισμένα) και μη σωστά ευθυγραμμισμένα δόντια που δημιουργούν συνήθως έντονα αισθητικά προβλήματα
  2. αραιά πρόσθια δόντια η κενά που έχουν δημιουργηθεί μετά από απώλεια μονίμων δοντιών στις πλάγιες περιοχές
  3. μη σωστή σύγκλειση (κλείδωμα) των πλάγιων περιοχών των οδοντικών τόξων, που οδηγούν σε δυσκολία στη μάσηση

 

Η ευθυγράμμιση των οδοντικών τόξων μπορεί να είναι επιτυχής σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι η απάντηση στο να κερδίσει ο ασθενής ένα υγιές χαμόγελο.

  • Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί επίσης να βελτιώσει την ισορροπία του προσώπου και να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης. Πολλές φορές η επανατοποθέτηση και ευθυγράμμιση των δοντιών μπορεί να κάνει το δέρμα, που περιβάλλει τη στοματική κοιλότητα, να εμφανίζεται πιο υγιές και τα χείλη να φαίνονται πιο «γεμάτα».
  • Μπορούν δε όλες αυτές οι αλλαγές να βελτιώσουν κατά πολύ την προσωπική εμφάνιση και την αυτοεκτίμηση του ασθενή.
  • Η βελτίωση της υγείας των δοντιών και των ούλων είναι εξίσου σημαντική. Στραβά δόντια και μη σωστή σύγκλειση μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών των ούλων και των οστών, απώλεια και ίσως ασυνήθη φθορά της αδαμαντίνης (σμάλτου).
  • Η ευθυγράμμιση των δοντιών και η βελτίωση της σύγκλεισης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν πονοκεφάλους και ενδοαρθρικά προβλήματα της κάτω γνάθου, που οφείλονται σε δυσλειτουργία του μυικού και αρθρικού συστήματος, που «ενώνει» την κάτω γνάθο με το σπλαχνικό κρανίο.

 

Υφίσταται μία μεγάλη γκάμα ορθοδοντικών μηχανισμών, οι οποίοι τοποθετούνται εξατομικευμένοι στον κάθε ασθενή, για να είναι επιτυχής μιά ορθοδοντική παρέμβαση σε ενήλικες.

Οι ενήλικες ασθενείς αναζητούν ορθοδοντικούς μηχανισμούς που είναι ελάχιστα εμφανείς, για αυτό και οι προτεινόμενες επιλογές, είναι οι εξής:

  • Αισθητικοί κεραμικοί (διαφανείς) ακίνητοι μηχανισμοί
  • Αισθητικοί κεραμικοί αυτόδετοι (διαφανείς) ακίνητοι μηχανισμοί
  • Γλωσσικοί ακίνητοι μηχανισμοί
  • Διαφανείς νάρθηκες τύπου INVISALIGN είτε CLEAR ALIGNER

 

Υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες, οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευτούν αποκλειστικά και μόνο με την ορθοδοντική θεραπεία εξαιτίας της σκελετικής δυσαρμονίας μεταξύ της επάνω και κάτω γνάθου. Η θεραπεία σε αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνει (περίπου στο μέσο της ορθοδοντικής θεραπείας) και χειρουργική παρέμβαση στην επάνω ή κάτω γνάθο ή ακόμα και στις δύο.

Η επέμβαση όπως επίσης και ο σχεδιασμός της επέμβασης πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο απο εξειδικευμένο γναθοχειρουργό.

Τέτοιου είδους συνδυασμένες θεραπείες (ορθοδοντική με γναθοχειρουργική) επιτρέπεται να πραγματοποιούνται μετά την ενηλικίωση των ασθενών, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος.