Σε αυτήν εδώ την ενότητα μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στις πιό συχνές ερωτήσεις που γίνονται συνήθως από τους ασθενείς μας.

Παρακαλούμε πρώτα συμβουλευτείτε αυτήν εδώ την σελίδα και αν δεν υπάρχει η απάντηση που ψάχνετε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας από την φόρμα στο τέλος της σελίδας.

Σας ευχαριστούμε.

Τι είναι η Ορθοδοντική;

H Ορθοδοντική είναι μία από τις αναγνωρισμένες ειδικότητες της Οδοντιατρικής που επικεντρώνεται στην διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία οδοντοσκελετικών ανωμαλιών με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.

Τι είναι ο ορθοδοντικός;

Ο Ορθοδοντικός είναι ο εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος Οδοντίατρος, ικανός να θεραπεύσει οδοντοσκελετικές ανωμαλίες.  Εξειδικεύεται στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ποικιλότροπων οδοντοσκελετικών παρεκκλίσεων. Ολοκληρώνει δε την ειδίκευση του μετά από τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Πανεπιστημιακές κλινικές του εξωτερικού ή της Ελλάδας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ειδικότητα της Ορθοδοντικής με ένα πλήρες ωράριο σπουδών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ορθοδοντικής θεραπείας;

  • Καλύτερη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος (ομιλία, μάσηση κτλ).
  • Ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο.
  • Αύξηση της αυτοπεποίθησης.
  • Μεγαλύτερη ευκολία στον καθαρισμό των δοντιών. Τα στραβά δόντια είναι πολύ πιο δύσκολα να καθαριστούν σωστά, από ότι τα δόντια τα οποία είναι αρμονικά διευθετημένα στις γνάθους. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη διάρκεια  ζωής  των δοντιών και υγιεινά ούλα.
  • Η ορθοδοντική πολύ συχνά χρησιμεύει ως προεργασία μίας μετέπειτα προσθετικής οδοντιατρικής εργασίας (πχ γέφυρας ή εμφυτεύματος).

Πότε πρέπει να γίνει ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος σε ένα παιδί;

Η  αρχική ορθοδοντική αξιολόγηση θα πρέπει να συμβεί στο πρώτο σημάδι ορθοδοντικού  προβλήματος ή το αργότερο στην  ηλικία των επτά (7) ετών. Σε αυτήν τη νεαρή ηλικία μία  ορθοδοντική θεραπεία δεν κρίνεται  απαραίτητη, αλλά μία  εξέταση μπορεί να  προβλέψει την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για να αρχίσει μία θεραπεία.

Τι γίνεται στην πρώτη μου επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

Η αρχική σας επίσκεψη εμπεριέχει  μια ενδελεχή εξέταση και συζήτηση για τις πιθανές επιλογές μιας ορθοδοντικής θεραπείας. Γίνεται επίσης μια αρχική εκτίμηση για το κόστος της θεραπείας.

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και για να γίνει σωστή διάγνωση και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:

  • λεπτομερής εξέταση της στοματικής κοιλότητας και του προσώπου
  • διαγνωστικά αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου
  • ακτινογραφίες δοντιών και κρανίου  (πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία)

Είναι απαραίτητες οι εξαγωγές  δοντιών για μία πετυχημένη ορθοδοντική θεραπεία;

Το να γίνουν εξαγωγές μόνιμων  δοντιών για την επίτευξη ενός άριστου ορθοδοντικού αποτελέσματος,  είναι σε μερικές περιπτώσεις απαραίτητο. Ίσια δόντια,  αρμονικό  προφίλ  και  σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, είναι οι στόχοι μας. Βέβαια με τις εξελίξεις που έχουν γίνει στην ορθοδοντική τα τελευταία χρόνια (πχ αυτόδετοι μηχανισμοί), οι εξαγωγές μόνιμων δοντιών μπορούν αρκετές φορές ν΄ αποφευχθούν.

Πόσο καιρό θα είμαι σε ορθοδοντική θεραπεία;

Η χρονική διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το ορθοδοντικό πρόβλημα που εμφανίζει  ο κάθε ασθενής. Ο χρόνος θεραπείας μίας ολοκληρωμένης διόρθωσης μπορεί να είναι  από 1 ½  μέχρι 2 ½ χρόνια.

Πόσο συχνά θα πρέπει να πηγαίνω στον Ορθοδοντικό μου;

Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες που έχει η θεραπεία  κάθε ασθενή.  Συνήθως θα χρειαστεί να επισκέπτεστε το ιατρείο κάθε 4-6 εβδομάδες.

Θα πονάω μόλις βάλω τα «σιδεράκια»;

Τις πρώτες μέρες μετά την τοποθέτηση των ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών, είναι φυσιολογικό ο ασθενής να αισθάνεται μια δυσφορία στη στοματική κοιλότητα. Ελαφρύς πόνος είναι επίσης φυσιολογικός κατά τις πρώτες 2-4 μέρες. Αν υπάρχουν εντονότερα προβλήματα θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε ένα παυσίπονο (ότι παυσίπονο παίρνετε για πονοκέφάλους). Τα χείλη η γλώσσα και τα μάγουλα είναι πιθανόν να ερεθιστούν, λόγω της επαφής και της τριβής τους με τα «σιδεράκια».

Ο ερεθισμός παρέρχεται μετά το πολύ 1-2 εβδομάδες, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες περιοχές θα “σκληρύνουν” και θα σταματήσουν να είναι ευερέθιστες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε κερί ανακούφισης (θα σας δείξουμε πως να το χρησιμοποιείτε) έτσι ώστε να μετριάζεται ο μηχανικός ερεθισμός. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό μας για να μπορέσουμε να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα σας.

Μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες  (σχολείο, εργασία) μετά την τοποθέτηση ων μηχανισμών;

Κάθε ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μπορώ να αθλούμαι παράλληλα με την ορθοδοντική μου θεραπεία;

Ασφαλώς! Θα πρέπει όμως έγκαιρα να ενημερώσετε τον Ορθοδοντικό σας, έτσι ώστε να σας προμηθεύσουμε, αν χρειάζεται, με ειδικό προστατευτικό νάρθηκα στόματος.

Θα πρέπει να αποφεύγω κάποιες τροφές κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Οι παρακάτω τροφές είναι οι πιο “επικιίνδυνες” στο να προκαλεέσουν ξεκολλήματα στα «σιδεράκια», πράγμα που μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας  και να προκαλέσει πιθανώς μικροτραυματισμό στη στοματική κοιλότητα:

  • Κολλώδεις τροφές: καραμέλες, τσίχλες, λουκούμια
  • σκληρές τροφές: ποπ-κόρν, ξηροί καρποί κ.ά.
  • Τρόφιμα τα οποία δαγκώνονται ολόκληρα: όπως μήλα, καλαμπόκια, καρότα, τα οποία πρέπει να τεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια

Συνιστάται να αποφεύγεται  το δάγκωμα ξένων σωμάτων, όπως στυλό, νύχια, μολύβια κ.ά

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Οδηγίες για τον τρόπο βουρτσίσματος θα σας δώσουν οι γιατροί  και το προσωπικό μας. Ο τρόπος βουρτσίσματος διαφέρει όταν φοράμε «σιδεράκια».  Γενικά θα πρέπει να πούμε ότι καλό θα ήταν, τα δόντια να καθαρίζονται 3-4 φορές την ημέρα, δηλαδή μετά από κάθε γεύμα και για τουλάχιστον 3 λεπτά.

Είμαι ενήλικας. Μπορώ να κάνω ορθοδοντική θεραπεία;

Δεν υπάρχει όριο στην ηλικία, όταν ένας ασθενής χρήζει ορθοδοντικής θεραπείας. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, ότι σε ενήλικες ασθενείς ο θεραπευτικός τρόπος προσέγγισης  μίας ορθοδοντικής ανωμαλίας είναι κάποιες φορές  διαφορετικός από ότι σε ένα παιδί.

Ρωτήστε μας

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Θέμα

    Το μήνυμά σας