ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 7-9 ΕΤΩΝ
Σημάδια που μας καθοδηγούν για το αν ο γονιός θα έπρεπε να αναζητήσει πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία για το παιδί του, είναι τα εξής:
- Εκμύζηση του αντίχειρα, μακροχρόνια χρήση πιπίλας ή μπιμπερό
- Στοματική αναπνοή
- Πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών λόγω τερηδονισμού
- Καθυστέρηση στην ανατολή των μονίμων δοντιών
- Έντονος συνωστισμός των δοντιών
H πρώιμη Ορθοδοντική θεραπεία συνιστάται κυρίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Σταυροειδής σύγκλειση στην πρόσθια η οπίσθια περιοχή. Η πρόσθια σταυροειδής σύγκλειση επιβαρύνει κατά πολύ τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των ούλων στα εμπλεκόμενα κάτω πρόσθια δόντια, επιπρόσθετα τα εμπλεκόμενα άνω και κάτω δόντια αποτρίβονται με την πάροδο του χρόνου. Η ανωμαλία διορθώνεται με τη χρήση κινητών ή ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών, οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με την καθε περίπτωση.
Πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών λόγω τερηδονισμού.
Για τη διατήρηση του χώρου μετά την απώλεια των νεογιλών δοντιών χρησιμοποιούνται κινητοί ή ακίνητοι μηχανισμοί.
Η εκμύζηση του αντίχειρα
είναι φυσικό στην πρώιμη παιδική ηλικία. Εξαφανίζεται συνήθως μεταξύ των 2 και 4 ετών. Αν επιμένει όμως για πολύ αργότερα, η πίεση του δάκτυλου στα μπροστινά δόντια της επάνω γνάθου, μπορεί να μετακινήσει τα δόντια έντονα προς τα εμπρός. Επιπρόσθετα μπορεί να αλλάξει το σχήμα της επάνω γνάθου και κατά επέκταση τη θέση της κάτω προς την επάνω γνάθο (σύγκλειση). Η αντιμετώπιση της έξης της εκμύζησης γίνεται με την τοποθέτηση ακίνητου μηχανισμού στην άνω γνάθο (υπερώιο πλέγμα ή υπερώια spikes).