ορθοδοντική

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΕΜΦΥΤΕΥΜΑ;

Είναι μια εξατομικευμένη πολύ μικρή βίδα (με πλάτος 1,5-2 mm και μήκος 6-12 mm), κατασκευασμένη συνήθως από κράμα τιτανίου.MINIIMPLANT1

Τα μικροεμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστούν, συνήθως μεταξύ των ριζών των δοντιών. Επίσης μπορεί να τοποθετηθούν και στον ουρανίσκο. Χρησιμοποιούνται δε ως προσωρινή οστική στήριξη (TADs, temporary anchorage devices) για περίπου 3-6 μήνες.

Συνδέονται στη συνέχεια με ένα στήριγμα-άγκιστρο της μόνιμης ορθοδοντικής  συσκευής (με ελαστική αλυσίδα ή ελατήριο), έτσι ώστε να μετακινηθούν τα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

 

 

ΠΟΝΑΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ;

MINIIMPLANT 5Η διαδικασία τοποθέτησης ενός μικροεμφυτεύματος είναι μία σχετικά απλή διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (όπως τα σφραγίσματα). Η εισαγωγή γίνεται με απαλή κοχλίωση και η αφαίρεση πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές χωρίς αναισθησία με αποκοχλίωση. Η επούλωση γίνεται γρήγορα και αναίμακτα.

 

Ο ασθενής αισθάνεται μετά τη διαδικασία τοποθέτησης ελαφρή πίεση στο σημείο εισόδου. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η λήψη κάποιου παυσίπονου μετά την ολοκλήρωση εισαγωγής του μικροεμφυτεύματος.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

Το ποσοστό επιτυχίας είναι μεγαλύτερο από 80%. Οι παρενέργειες ή οι αποτυχίες που μπορεί να εμφανιστούν είναι οι εξής:

  • Η βίδα μπορεί να αγγίξει τη ρίζα ενός δοντιού κατά την τοποθέτηση. Η ρίζα θα επουλωθεί μέσα σε 4-6 εβδομάδες, μετά την αφαίρεση του μικροεμφυτεύματος.
  • Το μικροεμφύτευμα μπορεί να χαλαρώσει μετά απο λίγες εβδομάδες. Αυτό συνεπάγεται τη μη δυνατότητα χρησιμοποίησης του και πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα. Μπορεί δε να αντικατασταθεί σε άλλη κοντινή θέση σε μια μεταγενέστερη επίσκεψη ή ακόμα και σε διαφορετική θέση.
  • Φλεγμονή στην περιοχή του μικροεφυτεύματος λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ;

  • Καθαρισμός της περιοχής εισόδου του μικροεμφυτεύματος τρείς φορές την ημέρα, με τη βοήθεια μικρού μεγέθους οδοντόβουρτσας.
  • Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας γύρω από τη μίνι-βίδα.
  • Δεν “πειράζουμε” το μικροεμφύτευμα μα τα δάκτυλα μας.
  • Χρησιμοποίηση στοματικού διάλυμα χλωροεξιδίνης, δύο φορές την ημέρα, για τις πρώτες πέντε (5) μέρες, μετά την τοποθέτηση του mini-implant.

,