ορθοδοντική διαφανή σιδεράκια

Τα άτομα που φορούν ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα (σιδεράκια), πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και επιμελή σε ότι αφορά τον καθαρισμό τους από  τις διάφορες τροφές. Πρέπει κατά τη διάρκεια καθώς και μετά την ολοκλήρωση της ενεργής ορθοδοντικής θεραπείας, τα δόντια και τα ούλα να είναι υγιή. Η επιπλέον προσπάθεια, έτσι ώστε να κρατηθούν τα δόντια και τα ούλα καθαρά και υγιή, συνεπάγεται και ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση μίας Ορθοδοντικής θεραπείας.

Θα προτείναμε να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα μέτρια, ή μαλακή (όσον αφορά τη σκληρότητα) και οδοντόκρεμα, που να περιέχει φθόριο. Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 2-3 λεπτά κάθε φορά και να πραγματοποιείται μετά από κάθε γεύμα (τρεις φορές την ημέρα τουλάχιστον).

shutterstock_153539435Ο τρόπος, που βουρτσίζουμε τα ‘σιδεράκια’ είναι διαφορετικός από τον τρόπο που βουρτσίζουμε τα δόντια μας, όταν δεν φοράμε ακίνητους μηχανισμούς. Τα δόντια καθαρίζονται χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα με μία μικρή κλίση προς τα σιδεράκια, έτσι ώστε να καθαρίζονται και από πάνω και από κάτω. Μια φορά την ημέρα τουλάχιστον (καλύτερα το βράδυ) χρησιμοποιούμε το μικρό βουρτσάκι (βουρτσάκι για μεσοδόντιους χώρους), έτσι ώστε να καθαρίζουμε τα ‘σιδεράκια’ στις πλαϊνές τους επιφάνειες.

Οι οδοντόβουρτσες ‘χαλάνε’ πιο γρήγορα, όταν φοράμε ‘σιδεράκια’. Για αυτό καλό θα ήταν να τις αλλάζουμε μόλις οι τρίχες τους αρχίζουν να ‘πετάνε’.